Javni nastup
neverbalna komunikacija
Neverbalna komunikacija
javni nastup
Чекићем у главу | Јавни Наступ

Чекићем у главу

Да одмах објаснимо гестове које ћемо најчешће гледати у предизборној кампањи. То су гестови које познати британски психолог Дезмон Морис сврстава у групу “Хватова снаге”. Лично волим да их називам “Оружјем”.

На првом месту је “Маљ”! Стегнута песница и рука подигнута изнад главе којом се из лакта напред-назад удара по ваздуху, као да политичар жели своме народу да закуца своје идеје и програм своје партије у главу. Тај “маљ” кад вас удари више пута у чело није вам ни до чега. Када вас политичар тако непрестано “туче у главу” значи да ни он сам не верује у то што говори, да нема снагу већ мора да се служи “хладним оружјем” и да мора да вас “мучи” да би га уопште саслушали.

Али, драги политичари, ако тај исти гест користимо повремено и плански он добија на потпуно другом значењу и од нас може учинити човека са снажним уверењем у оно што говори. На пример ако сваки пут када поменемо “економски програм” наше странке подигнемо руку, стегнемо песницу и поновимо покрет “закуцавања” показаћемо сву снагу нашег економског “маља” којим ћемо “разбити” све проблеме! Наравно “економски програм” у том случају треба поменути свега 2-3 пута у говору, а не сваки час.

Исти покрет када се пуно пута механички понавља говори против нас, а када је добро испланирана његова употреба поткрепиће оно што говоримо. То важи за све гестове.