Javni nastup
neverbalna komunikacija
Neverbalna komunikacija
javni nastup
Оде глава | Јавни Наступ

Оде глава

Историја наших крајева је показала да је једна од најомиљенијих политичких радњи – одрубљивање главе.

Можете ли замислити да такав гест постоји и у невербалној комуникацији? Постоји! Кад исправите шаку и укрутите прсте као да се спремате за “карате ударац”, замахнете из лакта на горе и нагло “сецнете” подлактицом. Зар то не личи на “сатарче” или “секирче” којом сте управо неком одрубили главу?

Наизглед неважан, али веома агресиван и опасан гест – оружје. Нико не воли да му се одруби глава.

Али! Уз добро планирање ви можете “одрубити главу” проблему о којем говорите и тако показати снагу вашег решења.

Можете бити изузетно фини на речима, веома питомог тона, а кад год споменете име вашег политичког противника учините, готово неприметно гест “одрубљивања главе секиром”. Они који вас гледају ће подсвесно разумети да ћете ви вашег противника победити. А, људи више воле да буду уз победнике. Хм… Можда тако привучете још некога да гласа за вас.

Ту је и гест “двоструке секире” или “маказа”. Када од обеју шака и подлактица направите по “секиру” и испред себе укрстите руке, те их нагло “открстите” као да сечете ваздух. Тај гест најчешће значи апсолутно и непоколебљиво одбијање нечега. Потпуно и непорезиво “НЕ!”, “Не долази у обзир!”, “НЕЋУ!”, “Ц!”, “Јок!”. Добро сте приметили – неки политичари управо тако, категорички одбијају могућност неких пост-изборних коалиција…