Javni nastup
neverbalna komunikacija
Neverbalna komunikacija
javni nastup
Рука руци… | Јавни Наступ

Рука руци…

Polozaj ruke prilikom pozdravljanja

У старом Риму су се људи руковали хватањем за подлактице, претпоставља се да би проверили имате ли сакривено оружје. Руковање које ми данас практикујемо је почело можда тек пре 2-3 века као гест отворености којим показујемо празну шаку у којој се не налази – (опет) оружје.

Руковањем са особом можете много сазнати о њеном карактеру и намерама. Два су параметра важна – положај шаке и снага стиска.

Они који желе да покажу своју доминантност над вама пружиче вам шаку хоризонтално са дланом окренутим на доле и тако вас поклопити и приморати да ви вашу шаку окренете у положај са дланом на горе, као да просите и молите да се неко рукује са вама, што је знак инфериорности.

Има и оних који воле да вам ломе прсте и својом физичком снагом наметну своју слабашну личност, а има и оних који вам само ставе своју шаку у вашу без икаковог стиска. Ако немају снаге да се рукују како ли ће да воде земљу?

Драги политичари, нема потребе да будете ни инфериорни, нити супериорни, већ поштујте свог гласача, немојте му ломити прсте, нити га молити, пружите му шаку поштовања у неутралном вертикалном положају да види да немате сакривено оружје, стегните је нормалном снагом и учините 1-3 покрета горе-доле.