Javni nastup
neverbalna komunikacija
Neverbalna komunikacija
javni nastup
Мала школа јавног наступа | Јавни Наступ

Мала школа јавног наступа

„АЛО, БРЕ“

Мала школа јавног наступа

Предизборна кампања је права прилика да се сви заједно подсетимо вештина комуникације. Намерно кажем “подсетимо”, а не “научимо” јер пуно тога подсвесно знамо.

Рад на себи и унапређење вештине комуникације углавном запостављамо, јер имамо “пречих послова”. Е, па нема пречих послова јер су нам сви сегменти живота, приватни, пословни и политички, прожети комуникацијом.

Зашто онда не увежбавамо и не унапређујемо вештине комуникације редовно?! Зашто себе стално спутавамо у комуникацији и осиромашујемо своје “оруђе”, али и “оружје” за постизање успеха?! Зато што се комуникација “подразумева”? То није истина! Ништа се не подразумева, па ни комуникација. То су схватили и неки од наших политичара и почели су да узимају часове, да вежбају, да се усавршавају. Браво! Али, ако могу они онда морају и бирачи да раде на себи, због себе, али и да их не би неко “преварио”.

Комуникација је вечито надметање и надмудривање, трговина у којој неко покушава некоме нешто да прода. У предизборној кампањи политичари нам продају идеје, а ми их плаћамо гласом на изборима.

Зато смо уредници дневне новине “АЛО” и ја одлучили да покренемо “Малу школу јавног наступа” како би ову предизборну “борбу” учинили поштенијом. Жеља нам је да политичаре свих странака посаветујемо како да представе и дарују себе народу на најбољи начин и бираче да научимо како да препознају шта је истинито, а шта не.

Сутра ће ова “школица” свима користити јер јавни наступ није само на телевизији или митингу, већ и на састанку на ком тражите посао и на пијаци када продајете или у фабрици кад “шефујете” и у школи кад одговарате или на факултету кад предајете и у болници кад прегледате и на стадиону кад навијате…

Говорићемо и о невербалној и о вербалној комуникацији, о гласу и о телу. Многи научници нам говоре да преко седамдесет посто комуникације чини невербална, двадесетак посто вербална, а само седам-осам посто садржај односно порука.

Лично сам заговорник идеје да је 100% + 100% + 100% = 100% ! Да би неко био добар “комуникатор” мора да влада 100% невербалном комуникацијом, 100% вербалном и да 100% зна шта говори! Само тако може да постигне жељени успех и реализује своје циљеве.

Зато се спремите сви да вежбамо да бисмо били бољи, али и да откриијемо ко нас “мува”, а ко има стварно шта да понуди!

Доцент Марко Стојановић

3 Comments

  • Cao . Prije svega zelim da vam se oduzim barem zahvalom na fenomenalnom clanku koji sam u nazad nekoliko mjeseci nasao. Samo naprijed produzite i dalje da nas cinite srecnim svojim prikazima . Mislim da vam je prva polovina teksta najbolja i najpreciznije objasnjava citavu temu. Predlozio bih vam da nam doneste jos savjeta slicnog tipa i da nam date jos odlicnog materijala propracenog slikama . Pozdrav za za sve iz Beograda

  • Cisto sam obradovan ovim clankom . Misljenja sam da vam je novinarski tim sjajan . Volio bih da pisem za vas . Pozdrav i samo produzite dalje.

  • Uistinu sam istomisljenik sa svima koji misle pozitivno o ovom blogu . Bas ste dobri. Zao mi je sto ne objavljujete cesce.

Оставите одговор